קרנות מחקות

תוכן עניינים

קרנות מחקות קצת על קרנות נאמנות

קרן נאמנות היא כלי להשקעה בניירות ערך המנוהל על ידי בית השקעות. לכל קרן יש תשקיף המכיל את כל המידע אודותיה. תשקיפי הקרנות מפורסמים לציבור על ידי הבורסה לניירות ערך בתל-אביב ומופיעים באתרי אינטרנט רבים. מנהל הקרן רשאי לשנות את הרכב ניירות הערך הנכללים בקרן אך הוא מחויב להודיע על כך לבעלי ההון המחזיקים ביחידות של הקרן.

הקרנות משקיעות בסקטורים שונים במסחר וביניהם מניות, אופציות, אגרות חוב למיניהן, מלווה קצר מועד, סחורות, מטבעות חוץ, ועוד. ענף השקעה נוסף הוא מסחר במדדים קיימים וקרנות שניירות הערך שלהן מושקעות בממדים נקראות "קרנות מחקות".

קרנות מחקות

קרנות מחקות יכולות להתמקד במגוון מדדי המסחר הקיימים בשוק. כפי ששמן מעיד, קרנות אלו מתחקות אחרי מדדי שוק מאפיקים שונים כגון מניות, אג"ח או סחורות. הקרנות רוכשות את הנכסים שמרכיבים מדד כלשהו ומשקיעות אותם בנאמנות. המקבילה לקרנות מחקות בחו"ל היא קרנות ה-ETF. דוגמאות לקרנות מחקות הן קרנות מדדי החברות הגדולות שנסחרות בבורסה: "ת"א 25", "ת"א 100", ומדד אגרות החוב הקונצרניות תל-בונד. ענף הקרנות המחקות נכנס לשוק ההון הישראלי רק בשנת 2008 ומאז הוא מהווה אלטרנטיבה לתעודות סל ולקרנות מנוהלות. בשונה מתעודות סל, הקרנות המחקות אינן מתחייבות להשיא את תשואת המדד אלא תשואה קרובה לכך ככל האפשר.

מועדי המסחר בקרנות

קרנות נאמנות נסחרות בשעות המסחר של הבורסה לניירות ערך בתל-אביב, כלומר בימים א'-ה' או ב'-ה'. קרנות שלמעלה מ-10% מניירות הערך שלהן נסחרות בחו"ל אינן נסחרות ביום ראשון שהוא יום שבתון בבורסות העולמיות. הקרנות מסווגות לקטגורית שונות ובכל קטגוריה ניתן לבצע פעולת רכישה/מחירה של יחידות בשעות מסוימות ביום.

שערי הקרנות מפורסמים על ידי הבורסה לניירות ערך בסוף כל יום שהתקיים בו מסחר. ניתן לצפות בביצועי הקרנות במשך ימים, שבועות, חודשים או שנים. המידע על ביצועי הקרנות זמין באתרים רבים באינטרנט אך המקור הרשמי הוא אתר מאי"ה (מערכת אינטרנט להודעות) המופעל על ידי הבורסה לניירות ערך בתל-אביב.

עלויות החזקת הקרן

להחזקת קרן נאמנות ישנן מספר עלויות:כסף

דמי ניהול – התמורה המועברת למנהל הקרן בעבור ניהולה. גובהם של דמי הניהול נע כיום בין 1% ל-4%, בהתאם למידת ההשקעה בניהול הקרן ורווחיותה הפוטנציאלית. ככלל, הקרנות המנייתיות גובות את דמי הניהול הגבוהים ביותר והקרנות הכספיות גובות את דמי הניהול הנמוכים ביותר. דמי הניהול על מרבית הקרנות המחקות שקיימות בשוק הוא 0% וזה הופך אותן לאטרקטיביות במיוחד.

דמי נאמנות – עמלה בגובה של בין 0.04%-0.2% המשולמת למנהל הקרן בחלק קטן מהקרנות, בדרך כלל בקרנות המנייתיות.

עמלת הפצה – משולמת אך ורק בקרנות המופצות על ידי גופי הפצה ומשולמות בדרך כלל על ידי מנהל הקרן בעצמו. בהתאם לתקנת החוק העדכנית, אסור לשלם עמלת הפצה על קרנות שנרכשו לפני אמצע שנת 2006.

מס רווחי הון על קרנות נאמנות

הקרנות מתחלקות לשני מעמדות מס – "פטורה" ו"חייבת". קרן פטורה היא קרן שרווחיה פטורים ממס אך בעלי היחידות של הקרן חייבים במס בשיעור של 25% על רווחי ההון. המס מנוכה בעת פירעון היחידות. חייבת היא קרן שרווחיה חייבים במס על רווחי הון אך בעלי היחידות פטורים מתשלום המס. מנהל הקרן אחראי על הפרשת המס ובעלי היחידות אינם נדרשים לנכות מס בעת פירעון היחידות. רוב רובן של הקרנות הן במעמד "פטורה"

יתרונות וחסרונות להשקעה בקרנות מחקות

היתרון המשמעותי ביותר של הקרנות המחקות הוא דמי הניהול שלהם. במרבית הקרנות המחקות דמי הניהול עומדים על 0% או על שיעור נמוך מאד שקרוב ל-0%. כמו כן, קרנות מחקות פטורות מעמלת הפצה. החיסרון המשמעותי של הקרנות הוא שאינן מבטיחות את תשואת המדד. וחיסרון נוסף הוא שאין קיום קרנות מחקות על מדדי חו"ל.

ראו גם:
מסחר באינטרנט

אסף מיכאל אנליסט השקעות
אסף מיכאל אנליסט השקעות

אסף מיכאל, מייסד המרכז להשקעות בישראל. זה לא סוד שעולם ההשקעות מבלבל, הידע שאתם מקבלים יכול להיות מסובך. החלטנו לתת לכם את כל המידע שאתם זקוקים לו להשקעות במקום אחד.

דילוג לתוכן