קרן פנסיה

תוכן עניינים

קרן פנסיהקרן פנסיה היא כלי חיסכון לטווח ארוך שנועד לצבור כספים עבור תקופת הפנסיה. את הכסף שנצבר ניתן לקבל לאחר גיל פרישה העומד כיום על 67 לגברים ו-64 לנשים. גיל הפנסיה עולה בשנים האחרונות בהדרגה אך גיל הזכאות לקבלת הכספים דווקא יורד מעת לעת. הכסף מועבר לבעלי הקרן כקצבה חודשית או, במקרים חריגים, בתשלום אחד. עמיתי קרנות פנסיה זכאים לזיכוי מס בשיעור של 35% מחלק ההפקדה המזוכה.

העמית מקבל דיווח שנתי ודיווחים רבעוניים על ביצועי קרן הפנסיה שלו. בדיווחים מצוינים יתרת הקרן, התשואות שצברה וההפקדות שבוצעו, אם היו כאלה. בדו"ח השנתי מצוין הסכום המחויב במס הכנסה וכן אישור הפקדות שנתי ואישור הצהרת הון. בנוסף לדוחות התקופתיים, ניתן כיום לצפות בביצועיים החודשיים, השבועיים ואפילו היומיים של הקרן באתר האינטרנט של מנהלת הקרן.

סוגי הקרנות והליך ההצטרפות

ישנם שני סוגים של קרנות פנסיה – קרן פנסיה מקיפה וקרן פנסיה כללית. הקרן המקיפה מכילה את כל מרכיבי הפנסיה וכן ביטוח למקרים של אובדן כושר עבודה, נכות או מוות. קרן הפנסיה הכללית היא כלי חיסכון בלבד ואינה כוללת ביטוח. לרוב עמיתי קרנות הפנסיה ישנה קרן פנסיה מקיפה.

כדי להצטרף לקרן פנסיה יש למלא טופס בקשת הצטרפות ולצרף אליו הצהרה על מצב בריאותי ומסמך ויתור על סודיות רפואית שיאפשר לקרן ליצור קשר עם רופאו של העמית במקרה הצורך.

בחירת קרן פנסיה

לאחר שבוחרים בין קרן פנסיה מקיפה לבין קרן פנסיה כללית, יש לבחור מסלול ספציפי. המסלולים נבדלים ביניהם במרכיבי הביטוח ובנתוניו של בעל הקרן. את ההחלטה על מרכיבי הביטוח הנכללים בקרן יש לקבל בהתאם לביטוחי בריאות קודמים. נתוניו האישיים של העמית הם גילו, מצבו המשפחתי, מספר ילדיו, שכרו, מעמדו כעובד וכיוצא באלה. על מנת לאתר את קרן הפנסיה המתאימה ביותר מומלץ להיעזר ביועץ פנסיוני או בסימולטור פנסיה שנפרט עליו בהמשך.

קרן הפנסיה נועדה לסייע בשלושה מקרים:

  • זקנה – קצבת זקנה חודשית ממועד היציאה לפנסיה ולכל החיים.
  • נכות – ביטוח המיועד למצב של נכות ומספק קצבת נכות חודשית ממועד הפגיעה ועד גיל הפרישה.
  • שארים – ביטוח המיועד למקרים שהעמית נפטר ומשמש את שאריו של העמית. יורשיו של העמית יקבלו את כספי הקרן כקצבה חודשית או בתשלום אחד, בכפוף לתנאי הקרן.

חשוב לדעת שאם לא בוצעו הפקדות חודשיות לקרן למעלה מ-5 חודשים, ביטוח הנכות וביטוח השארים מופסקים. לכן, יש לעדכן את מנהל הקרן על כל שינוי בהפרשות לקרן.

סימולטור פנסיה

סימולטור הפנסיה נועד לסייע בבחירת מסלול הפנסיה המתאים ביותר לעמית. הסימולטור בנוי מכמה קטגוריות שיש להזין אליהן פרטים:

  • פרטי אישיים של העמית – תאריך לידה, מין, מצב משפחתי ומספר ילדים, עובד שכיר/עצמאי, גיל קבלת הפנסיה.
  • סוג התוכנית – קרן פנסיה מקיפה, קרן פנסיה כללית או קופת גמל.
  • מרכיבי הביטוח – ניתן לבחור בין מסלולים המתמקדים בחיסכון הזקנה, בביטוח הנכות או בביטוח השארים. בנוסף יש לבחור משך הבטחת קצבה.מחשב
  • נתוני השכר – שכר חודשי, הפקדה חודשית, ויעד הפנסיה הרצוי.
  • שיעור ההפקדות החודשיות – שיעור ההפקדה של העובד ושיעור ההפקדה של המעסיק.

לאחר הזנת כל הנתונים בסימולטור ניתן לבצע חישוב של קבל השוואה בין המסלולים המוצעים בשוק ולבחור את המסלול המועדף. חשוב כמובן להתחשב בביצועי הקרן לאורך זמן כדי לקבל אינדיקציה לרמת הניהול וליציבותה של הקרן. היות וקרן ההשתלמות היא כלי חיסכון לשנים רבות חשוב מאד שהיא תהיה חסונה מפני זעזועים ושלא תהיה מסוכנת מידי.

אסף מיכאל אנליסט השקעות
אסף מיכאל אנליסט השקעות

אסף מיכאל, מייסד המרכז להשקעות בישראל. זה לא סוד שעולם ההשקעות מבלבל, הידע שאתם מקבלים יכול להיות מסובך. החלטנו לתת לכם את כל המידע שאתם זקוקים לו להשקעות במקום אחד.

דילוג לתוכן